opc_loader

>> Voor 22:00 uur besteld, zelfde (werk)dag verzonden!  |  Vanaf € 25,- geen verzendkosten (NL & BE)  |  Actieve klantenservice   |  Bezoek ons blog! <<

Welke poppen zijn geschikt voor welke leeftijd?

Vaak wordt ons gevraagd: “Tot welke leeftijd het nog leuk is om een pop cadeau te geven?” Of bijvoorbeeld: “Welke pop is geschikt voor een kind van x jaar?”

Natuurlijk blijft het zo dat de smaak en de ontwikkeling van kinderen enorm kunnen verschillen. Daar komt bij dat niet alle meisjes een pop leuk vinden en er natuurlijk ook jongens zijn die het hartstikke leuk vinden om papa te spelen.

Hoe kies je een pop voor een baby?

Minimale duwhoogte

Voor de allerkleinsten is het antwoord het makkelijkst, want die kunnen vaak nog niet zo duidelijk aangeven wat ze leuk vinden en daar komt bij dat alle nieuwe dingen sowieso al leuk zijn.

Voor dreumesen en vooral voor baby’s is het aan te raden om alleen zachte poppen aan te bieden. 

Daarbij kies je dan eigenlijk ook voor zachte kleertjes met aangename materialen, die de gevoelige huid van het kind niet irriteren bij aanraken (kriebelwol of stroef polyester wordt dan afgeraden).

Zachte poppen met een prettige subtiele geur hebben ook de voorkeur. Sterk geparfumeerde poppen of poppen met een scherpe chemische (plastic) geur, die volwassenen niet zo intens ervaren maar kleine kindjes wel, kunnen op den duur gaan irriteren. De poppen worden namelijk vaak dichtbij hun gezichtjes gehouden (vooral bij poppen die meegenomen worden in bed) en jammer genoeg kunnen de kindjes dit nog niet vertellen aan de ouders.

Als de pop gewassen kan worden of makkelijk schoon te maken is, dan is dat ook een absoluut pluspunt!

Daarnaast is het belangrijk om er op letten dat de pop geen kleine onderdelen heeft of stukjes die makkelijk los getrokken kunnen worden, zoals knoopjes of draden. Zachte stoffenpoppen zijn ook heel fijn voor kleine kinderen, en al zitten de oogjes en haren heel goed vast, is het aan te raden dat het kind alleen onder toezicht van een volwassene ermee speelt.

Dit blijft overigens ook belangrijk voor poppen die bestemd zijn voor kinderen tot ongeveer 3 jaar oud.

Zacht vinyl heeft als voordeel ten opzichte van hard plastic dat er geen scherpe randen en puntjes (bij de naad) zijn.

Het komt er op neer dat voor baby’s en dreumesen een pop meer bedoeld is om te knuffelen, om mee te slapen of gewoon om mee te nemen op stap.

Fantasie stimuleren bij peuters en kleuters

Rond een leeftijd van 3 à 4 jaar beginnen ze het leuk te vinden om de kleertjes te wisselen. Is het buiten koud? Jasje aan, sjaal om en muts op!

Is het weer zomer? Een leuk jurkje of korte broek aantrekken en de pop lijkt ook weer op haar mama of papa.

De wereld van poppen is eigenlijk zo uitgebreid, dat bijna alle fantasieën te vervullen zijn. Zo heb je poppen met eigen extra accessoires, poppen die geluid maken, poppen die mee kunnen in het water… en ga zo maar door!

Voor kinderen vanaf 4 jaar, die al meer kunnen, zijn de accessoires een super leuke aanvulling bij het spelen.

Bij onze kleuter thuis is harenkammen en stijlen een populaire activiteit. Merk je dat het kind het leuk vindt om met de haren te spelen? Dan zijn poppen met los haar de beste keuze. Bij poppen met een vlecht of paardenstaartjes, gaat het kind waarschijnlijk het haar los maken en bij zulke poppen is het haar vaak niet zo netjes over het hele hoofd verdeeld.

Waar kun je nog meer aan denken?

Bij het kopen van een nieuwe pop, vind ik het zelf altijd belangrijk om voor wat diversiteit te zorgen. Het is zeker belangrijk dat het kind zich in eerste instantie kan identificeren met een pop, zoals bijvoorbeeld dezelfde huidskleur, dezelfde kleur haar, hetzelfde type gezicht, etc. Bij ons thuis zorgen we er dan ook graag voor dat de poppen niet alleen maar blond met blauwe ogen zijn: net als dat in de echte wereld niet iedereen hetzelfde is.

Grotere kinderen kunnen natuurlijk altijd zelf doorgeven of ze van poppenspelen genieten, en als ze dat doen, dan zijn de opties echt ontelbaar en helemaal onderhevig aan de smaak van het kind zelf: van baby- tot peuterpop, van meisjes- tot jongenspop.

Wil je een cadeau geven aan een groter kind dat van poppen houdt? Denk dan ook eens aan meubeltjes en/of accessoires, waarmee het kind de meest gevarieerde levensechte situaties kan beleven. Voorbeelden hiervan zijn een hoge eetstoel of een hangstoel die aan de (echte) eettafel kan, een autozitje die op een echte maxi-cosy lijkt zodat de pop veilig in de auto kan zitten, of een draagzak zoals die van echte baby’s! 

De “kinderen” meenemen naar de winkel en ze in het winkelwagentje zetten is een voorbeeld van een levensechte situatie die kinderen heel graag nadoen! Of een verhaal inbeelden wanneer ze de pop naar de huisarts of ziekenhuis meenemen, dat helpt om omstandigheden van hun eigen leven beter te verwerken, bijvoorbeeld wanneer ze een keer zelf naar de dokter moeten.

En soms worden er in het keukentje ook de lekkerste gebakjes gebakken en uitgedeeld tijdens een poppenfeest. Wie houdt er niet van?

Ik ben zelf gek op poppen (zelfs al ben ik nét geen kind meer ;-)) en ik blijf me verbazen over wat er tegenwoordig allemaal voor moois te krijgen is! 

Natuurlijk heeft een kind niet oneindig veel speelgoed nodig om de fantasie op gang te brengen, maar wij vinden belangrijk dat er keuze mag zijn en dat voor ieder wat wils is! 

And last, but not least…

Het aller makkelijkste en meest succesvolle is natuurlijk om het kind zelf te laten kiezen! Een verlanglijstje komt dan goed van pas. Je kunt bijvoorbeeld een voorselectie maken van wat in je budget past en dan gezellig samen in onze webshop kijken om een wensenlijst samen te stellen. Zo blijft het cadeau tóch nog een beetje een verrassing, maar zal het wel gegarandeerd in de smaak te vallen!

 
» Lees ook onze andere blog-artikelen!